Arpej Tekniği Pami
Geleceğin çok kıymetli müzisyenleri, ilk videoda pima ve bir önceki videoda pimami arpeji ile gitardaki temel arpej çalışmalarına ilk adımımızı atmış bulunuyoruz, umarım faydalı olmuştur. Bu videoda p a m i arpejini öğreneceğiz. Arpej öğrenmeden önce, parmaklarımızın aldığı isimleri artık sanırım öğrendiniz.
Pami Arpeji parmak isimleri ;
- Baş parmak (p)
- Yüzük parmağı (a)
- Orta parmak (m)
- İşaret parmağı (i) *Serçe parmağı – bu parmağı arpejde kullanmıyoruz.
Bu arpejdeki parmaklar yukarıdaki şekilde sıralanacaktır. P – a – m – i arpeji, ilk iki arpej videosunu izleyip artık çalabilenler için çok kolay gelecektir. İzlediğinizde siz de göreceksiniz ve çok rahat bir şekilde çalacaksınız. Sırası ile 1 – 4 – 3 – 2 numaralı parmaklarla bu arpeji çalacağız.
Arpej özellikle ritim atarak gitar çalabilme becerinize ciddi şekilde katkı sağlayacaktır. Burada yer alan arpejleri tam olarak çalabildiğinizde, yani nedir tam olarak ? Temposunu kaçırmadan ve parmak sıralamasında hata yapmadan diyebiliriz, gitar çalabilme becerinizi ciddi oranda arttırmış olacaksınız.
Parmak hareketlerinizi birbirinden ayırmış olacaksınız ayrıca solo çalmak isteyen arkadaşlar için de sonrası için çok faydalı olacaktır. Kendiniz de pima gibi ya da pami gibi bir arpej bulabilirsiniz ya da çalışmak için bir sıra belirleyerek uygulayabilirsiniz. Bu belirleyeceğiniz kendi formülünüzü uygularken de ritim sırasını kaçırmamaya özen göstermelisiniz.
Örnek vermek gerekirse;
Şöyle bir kalıp çalışıyorsanız, i – p – i – p – a – i – p – i bu kalıbın aynı şekilde tekrar etmesi gerekir.
i – p – i – p – a – i – p – i | i – p – i – p – a – i – p – i | bu kalıp olduğu gibi devam etmelidir. Bu kalıbı ya da sizlere anlattığım diğer arpej kalıplarını çalışırken mutlaka önce yavaş tempo ile çalışın, hatta metrome kullanmanızı tavsiye ederim.
Metronom ?
Metronom yazarak google da arattığınızda, size 100 Bpm olarak hemen oracıkta hazır bir metronom göreceksiniz. Play tuşuna basın ve 100 bpm fazla hızlı geliyorsa 80 bpm hızına düşürerek devam edin. Metronom müziğin vazgeçilmez bir parçasıdır, metronom ile çalışarak, hangi enstrumanı çalıyorsanız ritim kaçırma şansınızı en aza indirebilirsiniz hatta müzikte aşama kaydettiğinizde artık ritim de kaçırmazsınız. Metronom çalacağımız müziğin temposunu verir ve saat gibi sekmeden devam eder tek farkı vuruş hızını istediğimiz gibi ayarlayabiliyor olmamızdır.
Videoları izlerken youtube kanalıma abone olmayı unutmayın.
Diğer Arpej videolarını izlemek için lütfen tıklayın.
Arpej Tekniği Pami ile ilgili görüşlerinizi, puan vererek ya da yorum yazarak değerlendirebilirsiniz.
Visitor Rating: 5 Stars
Visitor Rating: 5 Stars
Visitor Rating: 5 Stars