Diyez ve Bemol Nedir ?
Sharp and Flat
Geleceğin çok kıymetli müzisyenleri hepinize merhaba,
Temel bilgilerin en başında gelen konu, diyez ve bemol’dür. Diyez ve Bemol aynı notayı temsil eder. Zaten bildiğiniz gibi, Do, Re, Mi, Fa, Sol, La, Si notaları ile birlikte anılırlar. Do diyez, Si bemol gibi. Bu notaları piano üzerinden çok kolaylıkla öğreneceksiniz.
Nedir bu Diyez ve Bemol ?
Piano da sırası ile bütün notalar birbirlerine yarım ses mesafededir. Do ile Re notalarının arasında siyah tuş görüyorsunuz. Önce bu tuştan kısaca bahsedelim. Bu siyah tuş Do dan sonra geldiği için Do diyez adını alır, Do# olarak yazılır. Re notasından da önce geldiği için Re bemol olarak söylenir ve Reb olarak yazılır. Aslında Do# ve Reb aynı notayı temsil eder. Doğal olarak 2 ayrı ismi olur. Bu nota için Do# tercihen daha çok kullanılır ve söylenir.
Diyez ve Bemol işaretleri ?
# – diyez, b – bemol simgeleridir. b sembolü, Bandırma’nın ‘b’si gibi bir harf değildir, b ye benzer ama biraz daha yukarı doğru bombeli şekilde yazılır. Aslında, video üzerindeki resimde ve anlatımda gördüğünüz gibidir. Sizlerin içinden %99’u zaten bemol işaretini muhakkak biliyordur ama olsun,bu kısacık bilgi belki %1 bilmeyen kişilere denk gelir. Açıklamakta her zaman fayda var.
Yarım Sesler nedir ?
Videoda gördüğünüz sıralamada anlatıldığı gibi, her nota birbirine yarım ses mesafede olduğu için, aralarında siyah tuş olmayan iki ayrı nota aralığı görüyoruz.
- Si ile Do arasında siyah tuş yoktur. Bu nedenle Si ve Do arası yarım sestir.
- Mi ile Fa arasında da siyah tuş olmadığından Mi ve Fa arası da yarım sestir.
Do – Do# – Re notaları için Do ile Do# yarım ses, Do# ile Re arası yarım ses olduğundan, basit bir matematik hesabı ile 🙂 Do ile Re notalarının Tam ses aralığında olduğunu söyleyebiliriz.
Tam Sesler;
Do ile Re örneğinde olduğu gibi, Fa ile Sol, Sol ile La, La ile Si aralıkları tam sestir. Müziğe başlayabilmek için bu aralıkları öğrenmek çok önemlidir. Dünyadaki tüm enstrumanlarda notalar bu sıra ile dizilir, Gitar çalabilmek için bize bu bilgi yeterli olacaktır.
Koma
Tam sesi 9 birim gibi düşünün buna göre Mi ile Fa arası ve Si ile Do arası 4,5 komadır. Do ile Re arası Tam ses yani 9 birimdir. Örnekteki 9 birim gerçekte de bu şekilde hesaplanır. Piano daki siyah tuşlar kendisinden önce gelen notaya 4,5 ve sonra gelen notaya da 4,5 birim mesafededir. Batıda bu diyez ve bemol olarak kullanılır. Türk Sanat Musikisinde 9 birim koma 4 ve 5 olarak kullanılır. Bu komalardaki küsüratlar yani 4,5 gibi 0,5 birimlik farklar batı enstrumanları ile TSM çalınması durumunda kulağın çok zor algılayabileceği 0,5 koma biriminde farklar meydana getirir. Bazı makamlar vardır ki zaten batı enstrumanı ile çalmak yani piano ve gitar vs. imkansızdır. Nedir mesela ? Saba makamıdır. Batı enstrumanları ile çalınan tüm saba makamındaki şarkılar tam netice veremez ama tabi ki çalınmaktadır. Farkı anlayabilmek için müzisyen olmak yeterlidir. 🙂 Sizler de o seviyelere geleceksiniz.
İlk akla gelen, Hint,Çin ve Japon müziklerinde de batı müziği matematiğinin dışında komalı sesler algılanmaktadır ama işi tam çözebilmek için o müzikleri dinleyip, mümkünse notalarını çözmeye çalışmak gerekir. Batı müziği eğitimi almış olan bir kişi, Türk Sanat Müziği için ayrı bir eğitim almalıdır. Bu eğitimin en temel farkı işte bu komadaki farklardır. Bütün bunları ek bilgi olsun diye yazıyorum. Bizim için izlediğiniz 3 dakikalık video yeterlidir. İçiniz rahat olsun. 🙂
[…] Müzik Bilgileri Diyez ve Bemol Nedir – Sharp and Flat4 Kişi […]
Visitor Rating: 5 Stars
Visitor Rating: 5 Stars
Visitor Rating: 2 Stars
Visitor Rating: 5 Stars
Visitor Rating: 5 Stars
Visitor Rating: 5 Stars
Visitor Rating: 5 Stars